Ingredience
- 1 kg hovězích žeber
- ½ kg kuřecích srdíček
- 2 středně velké cibule
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 menší mrkvičky
- ½ stř.v. celeru
- ½ květáku
- 2 čerstvé zelené cibulky
- 3 snítky čerstvé hladkolisté petrželky
- 3 lžičky soli a pepř podle chuti
- Odkolek Chléb celožitný 500g
Postup přípravy
- Hovězí žebra a srdíčka propereme, dáme je vařit do dvou litrů vody spolu s cibulemi, novým kořením, bobkovými listy, 2 lžičkami soli. Vaříme dlouho, alespoň tři hodiny. Vývar nakonec scedíme, měl by ho být zhruba jeden litr.
- Obereme maso z žeber, které potom vložíme zpět do vývaru. Očistíme také srdíčka, propereme je v čisté studené vodě a vložíme zpět do vývaru, ten nám zůstane krásně čirý.
- Mrkvičky nakrájíme na kolečka, celer na kostičky. Z květáku si obereme růžičky, ale použijeme i malé jemné lístečky, které květák obklopují a pokrájíme si je do polévky. Zeleninu dáme vařit do hrnce s vodou (1 litr) + 1 lžička soli.
- Pokrájíme si zelenou cibulku, kterou přidáme do hrnce k zelenině, která už se nám tak 3 minuty vaří. Vaříme ještě dohromady minutku.
- Nakrájíme si petržel, přidáme jí k zelenině, ale už nevaříme dál, jen promícháme.
- Smícháme dohromady masový i zeleninový vývar včetně všech ingrediencí. Podáváme s celožitným chlebem.