Zajímalo Vás
Bílé, nebo tmavé pečivo?
Existuje několik důvodů, proč dát přednost tmavému pečivu před bílým – tmavé pečivo obsahuje mnohem větší množství vlákniny, vitamínů a dalších důležitých živin než pečivo bílé. Je to dáno použitím celozrnné mouky…
Nový trend – chia semínka
Co se skrývá pod názvem chia? Chia jsou drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Chia pochází ze Střední Ameriky a v dobách Aztéků patřila spolu s kukuřicí, fazolemi…
Co označují GDA ikony?
GDA ikony (GDA je anglická zkratka Guideline Daily Amounts, překládáme jako doporučené denní množství) uvádí podíl jedné specifikované porce konkrétní potraviny na denním příjmu energie a hlavních živin na osobu. Protože se…
Jak správně uchovávat čerstvý chléb
Pekaři sice v dnešní době zavážejí čerstvým chlebem obchody až čtyřikrát denně a spotřebitelé upřednostňují menší balení a častější frekvenci nákupu pekárenských výrobků, přesto je správné uchování chleba stále aktuální. Stárnutí chleba…
Krásná a zdravá slunečnice
Jedním z nejoblíbenějších výrobků z řady chlebů Delta Cerea je Chléb Slunečnicový. Slunečnice roční, latinsky Helianthus annuus, je jednoletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Je nejen krásná, ale i zdravá. Původně pochází z…
Lněný chléb pro zdraví
Lněné semeno podle průzkumů v denní dávce 10 až 20 g přináší lidskému organismu nezpochybnitelný užitek. Pekaři to vědí, ale přesto je lněné semeno mezi spotřebiteli stále nedoceněno. Len setý je užitečná…
Pšenice – královna mezi obilovinami
Královnou obilovin – alespoň pro pekaře – je bezesporu pšenice setá. Starověké národy ji začaly pěstovat asi v 6. tisíciletí př. n. l. V dlouhé historii postupně nahrazovala nejen pluchaté pšenice (jednozrnku,…
Vláknina zasytí na dlouho
Základem naší stravy by měly být celozrnné cereálie, které obsahují pro tělo velmi důležitou a zdraví prospěšnou vlákninu, naopak bílé pečivo a sladkosti bychom měli konzumovat daleko méně. Bohužel až třetina z…
Žito – životodárná obilnina
Těžko si lze představit pekárenský obor bez žita. Tato obilnina je svou nízkou náročností na klimatické podmínky nejvíce rozšířena v zemích s mírným a chladným podnebím. Žitná mouka je základní složkou chleba,…