Pekaři sice v dnešní době zavážejí čerstvým chlebem obchody až čtyřikrát denně a spotřebitelé upřednostňují menší balení a častější frekvenci nákupu pekárenských výrobků, přesto je správné uchování chleba stále aktuální.
Stárnutí chleba je přirozeným procesem v důsledku fyzikálně-chemických změn a jeho důsledkem je ztráta pružnosti střídy a nárůst drobivosti – chléb zkrátka vysychá.
Nejrychleji toto vysychání probíhá při teplotě 0 až 10 stupňů, proto chléb rozhodně nepatří do ledničky, což je v posledních letech velice častý jev v mnoha domácnostech. Chléb bychom neměli dávat ani do igelitových pytlíků!
S rostoucí teplotou tzv. retrogradace škrobu zpomaluje a při teplotě 50 stupňů se prakticky zastavuje, s vyšší teplotou však se zvyšuje nebezpečí plesnivění výrobku.
Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 stupňů a stále platí recept našich babiček a prababiček: uchovávat chléb v čisté utěrce nebo plátně. Tento způsob totiž umožňuje chlebu dýchat.
Pokud chceme mít čerstvý chléb doma k dispozici pro mimořádné situace, lze stárnutí chleba zastavit v mrazáku při teplotě nižší než je minus 18 stupňů. Zamrazený chléb by měl být v umělohmotném obalu. Chléb pak rozmrazíme buď samovolným oteplováním v místnosti, nebo v mikrovlnné troubě, což je samozřejmě rychlejší.
Čtěte dále
Možná jste nevěděli, že...Bílé, nebo tmavé pečivo?
Existuje několik důvodů, proč dát přednost tmavému pečivu před bílým – tmavé pečivo obsahuje mnohem větší množství vlákniny, vitamínů a dalších důležitých živin než pečivo bílé. Je to dáno použitím celozrnné mouky…
Co označují GDA ikony?
GDA ikony (GDA je anglická zkratka Guideline Daily Amounts, překládáme jako doporučené denní množství) uvádí podíl jedné specifikované porce konkrétní potraviny na denním příjmu energie a hlavních živin na osobu. Protože se…
Žito – životodárná obilnina
Těžko si lze představit pekárenský obor bez žita. Tato obilnina je svou nízkou náročností na klimatické podmínky nejvíce rozšířena v zemích s mírným a chladným podnebím. Žitná mouka je základní složkou chleba,…